Новини от български домейни

Директория за публикации

Полезно

Винетки – задължително ли e притежанието им?

Винетки – задължително ли e притежанието им?

Цената за притежанието винетки за един месец е 15 евро, за 10 дни – 10 евро. Залепя се тя на за предното стъкло в горния ъгъл на пътника. Номерът на превозното средство е изписан на госновата на винетката.

Платените пътища са обозначени със съответния знак. На базата на този знак става ясно, че всички пътища, обозначени със знак „Експресен път” или знак „Автомагистрала” са платени. Леките автомобили заплащат таксата със закупуване на винетка.

Глобата за шофиране по магистрали или бързи пътища без винетка или с неправилно закачена винетка е между 10 и 50 пъти цената на месечна винетка.

Платени пътища и стикери в Унгария

Таксите по скоростните пътища се заплащат чрез закупуване на електронна винетка, наречена Matrica. Закупен веднага след преминаване на границата. Влязохме в Унгария от Словакия по пътя E71. Веднага след преминаване на границата има малък офис с надпис „Винетка”.

Когато плащате таксата, трябва да кажете на касата вида на превозното средство, за колите е тип „D1“ и да напишете номера на колата си на лист хартия, така че да бъде въведен в базата данни и отпечатан на електронен разписка.

10-дневна винетка струва 2975 HUF (унгарски форинти) или приблизително 10 евро.

Глобата за шофиране по магистрали и скоростни пътища без винетка или за неправилно закрепена винетка за превозни средства от категория D1 е 14 875 HUF, ако е платена в рамките на 30 дни от налагането на глобата, или 59 500 HUF, ако е платена по-късно от 30 дни.

Платени пътища в Хърватия

Плащането за пътуване по експресни пътища се извършва след факта. На високоскоростните пътища има пунктове за издаване на магнитни талони. Не са точно винетки. На входа на платен участък от пътя се взема билет, на изхода, на мястото за плащане, плащането се извършва въз основа на изминатото разстояние. Можете да платите тарифата в брой или с кредитна карта.