Новини от български домейни

Директория за публикации

ИнтересноПолезноУслуги

Сорт Вино – още сортове от всеобщият любимец

Сорт вино „Кахор“

Сорт вино „Кахор“ се нарича църковното вино. Например, в Русия, църковното вино се появява през 17 век. Преди това там са се използвали главно молдовски вина, както и от Франция и Испания. Производството е установено в Крим и до началото на 20 век в Русия е имало 2 вида църковно вино – сухо червено и кагор.

Виното е получило името си от френския град Каор, където се произвеждат няколко сорта червени вина.

Кахорите са направени от висококачествени сортове грозде Каберне, Саперави, Морастел, след изсъхване на листата на гроздето, за да се получи по-голямо съдържание на захар. Виното се приготвя по специална технология, за най-пълно извличане на всички хранителни, ароматни вещества от грозде. За да направите това, пивната мъст се нагрява до 65 градуса. Благодарение на това, виното има хармоничен, пълен, тръпчив вкус, тъмен рубинен цвят и тръпчив букет с нотки на конфитюр, шоколад, сини сливи. Виното има 16% захар и 16-18% алкохол. Минималната експозиция е 3 години. Най-известното вино от този тип – асоциация за производство на Южно крайбрежие на Cahors „Масандра“.

Вина като Кахор също включват малко познатия Бени Карло. Това вино има повече стипчивост от кахор, богат цвят и изразени нюанси на шоколада върху небцето. В Крим се произвеждат Черният доктор, Бастардо Магарашки, Бастардо Масандра. Най-известният – „Черният доктор“ – е направен от сорта Еким Кара, който расте в Слънчевата долина на Кримския район Судак.

Сорт вино „Токай“

Токайските вина са известни в цял свят. Те се произвеждат от 12 век в североизточната част на Унгария. Името му произлиза от името на град Токай.

Сухите вина се произвеждат от бял мускат и Gars-Lovel. В момента технологията на приготвяне на сухи вина е възможно най-близка до класическата. Токайският мускат е най-популярното от сухите унгарски вина. Зелено-жълт цвят с интензивен мускатен аромат и букет, виното върви добре с всеки десерт. Високите качества се запазват във виното Токай за много дълго време, по-дълго, отколкото в белия мускат, в който през 15-18-та година на стареене тоновете от индийско орехче почти напълно изчезват и на тяхно място се появяват тоновете на виното токай.