Новини от български домейни

Директория за публикации

Uncategorized

Стресът и отслабването – как действа върху организма

Стресът задейства освобождаването на хормони като адреналин и кортизол, които първоначално намаляват апетита и спомагат отслабването като част от борбата или реакцията на полета на организма.

Въпреки това, когато хората са под постоянен стрес, кортизолът може да остане в кръвообращението за по-дълго време. Тоето ще увеличи апетита им и потенциално ще доведе до това, че те се хранят повече. Кортизолът сигнализира за необходимостта от попълване на хранителните запаси от предпочитания източник на гориво, който е въглехидрати. След това инсулинът транспортира захарта от въглехидрати от кръвта до мускулите и мозъка. Ако индивидът не използва тази захар в бой или бягство, тялото ще я съхранява като мазнина. Прилагането на 8-седмична програма за управление на стреса води до значително намаляване на индекса на телесната маса . Някои методи за управление на стреса включват: йога, медитация или тай чи дихателни и релаксиращи техники прекарване на известно време на открито, например разходка или градинарство.

Естествено е всеки, който се опитва да отслабне, да иска да го отслабне много бързо. Но хората, които отслабват постепенно и стабилно (около 1 до 2 килограма на седмица), са по-успешни в поддържането на тегло. Здравословното отслабване не е само за „диета“ или „програма“. Става въпрос за постоянен начин на живот, който включва дългосрочни промени в ежедневните навици на хранене и упражнения. След като постигнете здравословно тегло, разчитайте на здравословно хранене и физическа активност, които да ви помогнат да поддържате теглото в дългосрочен план.

Отслабването не е лесно и изисква ангажимент.

Дори скромната загуба на тегло вероятно ще доведе до ползи за здравето, като подобрения в кръвното налягане, кръвния холестерол и кръвните захари.

 Така че дори ако общата цел ви се струва голяма, гледайте на нея като на пътуване, а не като на крайна дестинация. Ще научите нови навици за хранене и физическа активност. Те ще ви помогнат да живеете по-здравословен начин на живот. Тези навици може да ви помогнат да поддържате загубата на тегло с течение на времето.